понедељак, 02. јул 2018.

Na današnji dan...


...  pre tačno 30 godina počeo sam da radim ovaj moj posao. Mnogi bi rekli - previše.  Možda je i tako,  ali još uvek volim ovaj posao. Nije doduše to sve tako lako kao što neki misle.  Dosta sam gorkih pilula progutao,  a neke su tek na vidiku.  Ima i nepredviđenih.  Kad izađeš na posao nikad ne znaš šta te čeka.  Ovo nije predvidljiv posao.  Mada je i to na neki način zanimljivo.  Samo što je zanimljivosti ponekad previše.  Prosto da se ponekad poželi i dosada. 
Kako je počelo? Bilo je to doba kad nisi mogao stati gde hoćeš.  Dobiješ raspored za 33 dana,  13 Stanica,  10 Centar,  ostalo po dan ili dva.  I tako je mene zapalo da prvi dan budem na stajalištu Bolnica.  Odatle sam dobio i prvu vožnju mojim crvenim Stojadinom.  Bila je do Novog Naselja.  Postojalo je samo jedno udruženje i svi smo bili u njemu.  Bilo nas je 165. Tad sam ja bio 020. To mi je bio prvi broj.  Ovaj sadašnji sam dobio zamenom dve godine kasnije.  Tad je probijen krug,  odnosno broj taksista je prestao da bude ograničen. 
To jedino udruženje je imalo pravilo da se ne može prvih šest meseci raditi s radio stanicom,  tako da sam za to vreme samo uzimao mušterije na stajalištu. Danas bi se reklo - kockario.  U to doba je većina novosadskih taksista radila bez radio stanice. Sve je nekako bilo jednostavnije,  mislim na taksiju,  a uglavnom i u državi.  To je bila još ona stara dobra Jugoslavija koje se sa setom sećam.  Svi smo se međusobno poznavali i nekako više je bilo solidarnosti.  Sada je uprkos tome što nas ima 15 puta više situacija takva da je taksista u većoj meri nego onda prepušten sam sebi. Bar se meni tako čini. Voleo bih da grešim.  I mušterije behu drugačije,  više opušteni,  a manje džangrizavi nego što je sad slučaj.  Iako su cene relativno bile veće,  bakšiš se ostavljao češće.  Više smo i pričali s njima.  Sve ove promene su dobrim delom posledica događaja van ove naše službe. 
I tako,  idu dani.  O penziji ne razmišljam, voziću dok budem mogao, a posle šta bude …

Нема коментара:

Постави коментар